13007236_1122568811128964_3902247023473768935_n

 

U subotu, 23. travnja 2016. godine zagrebački park Ribnjak ugostio je po prvi put ZmaJurjevo, spoj tradicionalnog Jurjeva i događanja srednjovjekovne oživljene povijesti u središtu modernoga Zagreba a opet oslonjenoga na zidine staroga Kaptola. Ovaj nesvakidašnji događaj pomno je i s ljubavlju pripreman šest mjeseci u suorganizaciji Centra za kulturu i informiranje Maksimir i Reda Čuvara grada Zagreba uz financijsku pomoć Grada Zagreba i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, promocijsku pomoć agencije Švicarska te logističku pomoć Centra mladih Ribnjak.

 

ZMAJURJEVO-10

 

Kroz cjelodnevni kulturni, zabavni i edukativni program te ugostiteljsku ponudu u srednjovjekovnoj atmosferi, ZmaJurjevo je na jedan dan oživjelo srednjovjekovnu povijest u zabavnom tonu i pružilo autentično iskustvo srednjovjekovnog života. Brojni posjetitelji, stariji i oni mlađi, domaći i strani, mogli su se prošetati selom u srednjovjekovnom stilu, okrijepiti u pravom srednjovjekovnoj taverni, pogledati tematsku izložbu u Centru mladih "Ribnjak" koja je pokazala brojne radove zagrebačkih umjetnika ma temu borbe svetoga Jurja i Zmaja, dobra i zla, čuti više o srednjovjekovnim alatima i starim zanatima, pogledati srednjovjekovnu bolnicu. Uz to su se kroz dan odvila i brojna natjecanja kao što su bili streličarski turnir, natjecanje u bacanju koplja u metu te potezanje užeta. Za najmlađe ZmaJurjevo donijelo je brojne zanimljive sadržaje poput radionica kaligrafije, heraldike i izrade drvenih štitova, streličarstva te čitanja bajki i prigodnih igara, među kojima su bile i potraga za zmajevim jajima koja su sadržavala zanimljve darove naših sponzora.

 

ZMAJURJEVO-81

 

U suradnji sa jednim od glavnih sponzora ZmaJurjeva 2016., HBO Adria, dan uoči globalnog početka nove sezone HBO-ove serije "Igre prijestolja", na ZmaJurjevu u Parku Ribnjak kroz čitav dan posjetitelji su se od jutra do večeri mogli fotografirati na poznatom Željeznom prijestolju (Iron Throne) iz popularne serije rađene po uspješnici G. R. R. Martina. A zahvaljujući Algoritmu mogli su čuti i prvo poglavlje novog Martinovog romana koji uskoro izlazi preveden na hrvatski jezik te ga osvojiti unaprijed.

ZMAJURJEVO-101

ZMAJURJEVO-103

 

Večernji sati donijeli su prvo plesnu točku renesansne udruge Kontea, zatim živu izvedbu vokalnog ansambla za ranu glazbu Minstrel a onda i na vrhuncu epsku predstavu o legendi borbe sv. Jurja i Zmaja u izvedbi Reda Čuvara grada Zagreba. Posjetitelje je potom uz još jednu izvedbu Minstrela zabavila i 3D mapirana projekcija letećeg zmaja i simbolično paljenje jurjevskog krijesa na vodenom stupu.

 

ZMAJURJEVO-97

IMG_6739

IMG_6749

ZMAJURJEVO-93

 

Ovim putem prije svega zahvaljujemo brojnim posjetiteljima koji su došli na ovo događanje koje smo s mnogo ljubavi pripremali za njih, a procijenjuje se da je kroz dan Parkom Ribnjaka i Zmajurjevom prošlo oko 20 000 posjetitelja. Brojnim vremenskim prognozama najavljena kiša ipak se nije održala kao dio pprograma i čitav dan je nesmetano prošao u dobroj zabavi. Zahvaljujemo i našim suorganizatorima, Centru za kulturu i informiranje Maksimir na ogromnoj pomoći i podršci kao i gradonačelniku Grada Zagreba g. Milanu Bandiću, Gradu Zagrebu i Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport što su prepoznali naš pilot-projekt i uvelike pomogli da se on ostvari. Zahvaljujemo Posudionici i radionici narodnih nošnji na izradi dijela kostima za predstavu. Također zahvaljujemo i našim sponzorima HBO Adria i Algoritmu koji su pridonijeli brojnim i bogatim sponzorskim nagradama za natjecanja i radionice. Zahvaljujemo i PR agenciji Švicarska koja nam je izuzetno pomogla u pripremi ovog događanja. Sa svima Vama navedenima uspjeli smo ostvariti jednu posebnu jurjevsku čaroliju u srcu Zagreba i nadamo se da će ona postati tradicijom i u narednim godinama.

 

Poveznice na brojne medije možete pogledati niže:

 

http://www.vecernji.hr/zg-vijesti/zeljezno-prijestolje-iz-igara-prijestolja-za-zmajurjevo-dovedeno-u-zagreb-1078788

http://www.tportal.hr/lifestyle/obiteljidom/425685/ZmaJurjevo-u-Ribnjaku-najmladi-odusevljeni.html

 
 
Fotogaleriju ZmaJurjeva kroz dan možete pogledati u sljedećoj fotogaleriji (foto: Petar Santini):
 
 
 
 
Fotogaleriju Legende o svetom Jurju i Zmaju u izvedbi Reda Čuvara grada Zagreba možete pogledati u fotogaleriji (foto: Anita Končar):