O UDRUZI

Hrvatska neprofitna udruga građana, osnovana sa svrhom promicanja, razvitka i unaprjeđenja hrvatske i europske antičke, srednjovjekovne i ranonovovjekovne oživljene povijesti i kulturne baštine.
 
Naslovna

Čuvari logo

 

Red Čuvara grada Zagreba je hrvatska neprofitna udruga građana, osnovana sa svrhom promicanja, razvitka i unaprjeđenja hrvatske i europske antičke, srednjovjekovne i ranonovovjekovne oživljene povijesti i kulturne baštine. Udruga se bavi oživljenom poviješću prema najsuvremenijim i najaktualnijim svjetskim principima, dosezima i pravilima oživljene povijesti.

Udruga u svome primarnom konceptu oživljene povijesti oživljava povijesni Red Sv. Ivana Jeruzalemskog, i to u njegovoj pojavnosti 12. i 13. stoljeća, dakle križarskih vitezova ivanovaca, kao i u njegovoj pojavnosti 14. i 15. stoljeća, u oblicima u kojima je ovaj Red aktivno bio prisutan u spomenuta doba u čitavoj Europi, ali i na tlu povijesnih hrvatskih zemalja. Između brojnih aktivnosti, jedna od glavnih posebnosti Reda Čuvara grada Zagreba unutar ovoga koncepta je oživljavanje i prikazivanje potpuno opremljene srednjovjekovne terenske bolnice. Osim toga glavnog koncepta, Udruga oživljava i antičku povijest hrvatskih zemalja, oživljavajući pritom Kelte, Japode i Rimljane, kao i kasnija razdoblja, primjerice vitezove templare, vlastelinstvo Franje Tahyja uoči Seljačke bune u 16. stoljeću i druge koncepte.

Udruga je u svome radu prisutna na skoro svim događanjima oživljene povijesti u Hrvatskoj i šire. Red Čuvara grada Zagreba je suorganizator, koordinator i glavni izvođač zagrebačkog festivala “ZmaJurjevo” i suorganizator, koordinator i glavni izvođač “Viteškog turnira Franje Tahyja pod starim gradom Susedom”.

Udruga u svome radu aktivno surađuje s brojnim sličnim udrugama iz Hrvatske i inozemstva, s brojnim turističkim zajednicama, općinama i gradovima diljem Hrvatske, kao i muzejima, filmskim, televizijskim i nakladničkim kućama. Red Čuvara grada Zagreba aktivno se bavi i aktivnostima na području predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja unutar i izvan nastavnog procesa.

Kontaktirajte nas

14 + 9 =

Udruga za oživljenu hrvatsku antičku, srednjovjekovnu i ranonovovjekovnu povijest i kulturu

Adresa: Vrbik 35b, 10000 Zagreb, Hrvatska

Informacije: cuvarigradazagreba@gmail.com
Članski upiti: tabularius.custodum@gmail.com

OIB: 43954251476 / MB: 2859688 / IBAN: HR3324840081106089882, Raiffeisenbank Hrvatska d.d. / Broj i datum Rješenja o registraciji: 21009178, 23. 2. 2012. / RNO (Registar neprofitnih organizacija): 206127