Čuvari u vrtiću i školiProgrami "Vitezovi u vrtiću" i "Vitezovi u školi", u organizaciji udruge za oživljenu hrvatsku srednjovjekovnu povijest i kulturu Red Čuvara Grada Zagreba, set je interaktivnih predavanja i radionica osmišljenih za djecu vrtićkog i školskog uzrasta. Cilj je programa podučiti djecu hrvatskoj povijesti i tradiciji te ih kroz prezentaciju ideje idealnog viteštva poučiti općim ljudskim vrijednostima i pobuditi želju za znanjem i osobnim usavršavanjem, kao i za prenošenjem tradicionalnih vrijednosti u moderno doba.

Članovi Reda Čuvara grada Zagreba tako su 18. veljače 2013. bez problema odradili oba programa u jednome danu. Predavanje i radionica "Vitezovi u vrtiću" održali su se u ponedjeljak ujutro u Dječjem vrtiću "Sunčana" u Španskom. Naši su iskusni predavači prošli kroz nekoliko tema vezanih uz srednji vijek na način prikladan za djecu te dobi poput: tko su vitezovi, kako se postaje vitez i čime su se vitezovi bavili, razgovor o viteškoj opremi, dijelovima odjeće i oklopa, higijeni, hrani i zabavi u srednjem vijeku, te kroz igre, pjesme, srednjovjekovni ples i malu radionicu heraldike (grboslovlja) – kroz zajedničku izradu grba vrtića. Vrtić se zove Sunčana, a predavači su uz dječju pomoć izradili grb u kojem je u sredini sunce. Djeca su za pozadinu odlučila staviti i boju Zagreba – plavu.

 

U popodnevnim satovima predavači Čuvara posjetili su Osnovnu školu kralja Tomislava na zagrebačkoj Trešnjevci gdje ih je dočekala voditeljica povijesne grupe Petra Sabljar. Vitezovi su kroz program "Vitezovi u školi" predstavili Red Čuvara grada Zagreba i brojne aktivnosti kojima se Udruga bavi, vještine koje proučavamo i vježbamo, povijesne zanimljivosti koje istražujemo, stvari koje izrađujemo i ukratko ispričali o povijesnoj pozadini križarskih ratova i Redu sv. Ivana koji u primarnom konceptu oživljavamo.

Foto i obrada: Sonja Miličević, Petra Ferara

 

Cilj ovih edukativno-zabavnih radionica je zainteresirati djecu za povijest, kulturu, običaje i mitove Hrvatske i Europe. Predstavljamo im srednji vijek iz nove perspektive – ne kao mračno vrijeme, već kao doba u kojem su se razvila mnoga umjetnička, društvena, kulturna i istraživačka dostignuća koja su temelj današnjeg svijeta. Također, kroz priče o viteštvu i viteškom kodeksu, trudimo se djeci usaditi neke bezvremenske vrijednosti kako bi ih uspješno dalje implementirali u svoj osobni razvoj. Zajedničke aktivnosti i radionice tu su s ciljem da potiču timski rad i međusobnu suradnju, te intrigiraju i aktiviraju dječju maštu i kreativnost. Oživljena povijest u nastavi odlično je nastavno sredstvo za približavanje povijesne stvarnosti kako mlađoj djeci predškolske dobi, tako i starijim učenicima osnovnih i srednjih škola.