13120025_1118365148224962_5515398128020762626_o

 

Jedno od najstarijih i najdugovječnijih događanja hrvatske oživljene povijesti jest "Viteški turnir u Gornjoj Stubici", u organizaciji Muzeja seljačkih buna. Ove se godine ovo tradicionalno događanje održalo u subotu, 11. lipnja 2016. godine, a kao i uvijek ispred i u okolici dvorca Oršić u Gornjoj Stubici gdje se i nalazi Muzej seljačkih buna. Na ovome događanju sudjelovale su hrvatske udruge za oživljenu povijest Družba vitezova Zlatnoga kaleža iz Donje Stubice, Vitezovi Zelingradski iz Sv. Ivana Zeline, Red Čuvara grada Zagreba iz Zagreba, Viteški Red svetog Nikole iz Varaždina, Red vitezova Ružice grada iz Orahovice i Historical Medieval Battle Hrvatska iz Zagreba. Osim njih program s nadopunjavali brojni zabavljači pjesmom, plesmom i igrom, kao što su Trilja IV., plesne skupine Kontea, Grofovija Konjski, Artistika i drugi, te navečer tradicionalno glabeni sastav Slip.

 

Program je počeo velikim streličarskim turnirom u podne, a nastavio se brojnim predstavama udruga za oživljenu povijest i plesnih skupina. Oko 17:15 sati velika viteška povorka krenula je prema turnirskom borilištu gdje su se brojni borci okupljeni pod organizacijom Historical Medieval Battle Hrvatska borili u viteškim nadmetanjima u kategorijama mač i štit i bodež, a poslije je i prikazana grupna melee borba. Navečer, s prvim mrakom odvila se i velika bitka pored dvorca, a u kojoj su sukobljene strane koristile i vatrene strijele i katapulte.

 

Atmosferu s Viteškog turnira u Gornjoj Stubici možete vidjeti u našoj fotogaleriji (foto: Deniver Vukelić i Muzej seljačkih buna):