Plakat ovogodišnjeg Viteškog turnira Franje Tahyja (ilustracija: Darja Mesarić, foto: Branimir Habek)

S mnogo truda i pripreme, kroz čitavu godinu pomno planiran, u suradnji s lokalnom zajednicom zagrebačke četvrti Podsused-Vrapče, a u organizaciji udruge EKO 2000 i Reda Čuvara grada Zagreba, u sklopu jubilarnih X. podsusedskih svečanosti, u subotu 29. rujna i nedjelju 30. rujna 2018. godine, održan je još jedan veliki Viteški turnir Franje Tahyja pod starim gradom Susedom 1572./2018. Osim Reda Čuvara grada Zagreba, ovo veliko zagrebačko događanje oživljene povijesti uveličali su i Hrvatski savez arheologa, Udruga Paška alka iz Paga te brojni srednjovjekovni obrtnici i trgovci.

Info ploča pored utvrde (foto: Marko Abramović)

Viteški tabor Reda Čuvara grada Zagreba (foto: Branimir Habek)

Srednjovjekovni obrnici (foto: Marko Abramović)

Tabor Paške alke (foto: Marko Abramović)

Program je započeo u subotu službenim otvaranjem turnirskoga prostora i srednjovjekovnog sajma u 12 sati. Točno u 13:00 sati krenula je velika svečana povorka svih viteških skupina pod svojim zastavama predvođena gospodarom Franjom Tahyjem i njegovom plemenitom kćeri Annom Tahy od parka utvrde do glavnog trga u Podsusedu. Na trgu su se okupili brojni vitezovi s kojima je najavljen veliki turnir Franje Tahyja u čast rođendana gospođe Anne Tahy. Tad je prikazan i zanimljiv viteški dvoboj kako bi se najavile brojne borbe koje će se kasnije održati u perivoju utvrde Susedgrad. Po najavi, velika viteška povorka krenula je od podsusedskog trga do perivoja samog Susedgrada. Posjetitelji su mogli sudjelovati u brojnim igrama i radionicama, poput streličarstva, potezanja užeta, bacanja kolutovate te vidjeti prikaz rada u srednjovjekovnoj bolnici. Potom je održana zanimljiva interaktivna povijesno-zabavna predstava Hrvatskog saveza arheologa pod intrigantnim nazivom “Habsburška Monarhija traži zvijezdu”.

Srednjovjekovni obrnici (foto: Marko Abramović)

Srednjovjekovni obrnici (foto: Marko Abramović)

Srednjovjekovna krčma (foto: Marko Abramović)

Kaligrafija (foto: Branimir Habek)

Igra bacanja užeta (foto: Branimir Habek)

Veliko slavlje rođendana Tahyjeve presvijetle kćeri nakratko je naprasno prekinuto zbog vojnog potraživanja Susedgrada od strane Uršule Henning i njezinih pristaša, a koje je kulminiralo velikom bitkom Tahyjeve i Henningove vojske na drvenom mostu.

Franjo Tahy pred mostom (foto: Marko Abramović)

Bitka na mostu (foto: Marko Abramović)

Pobjedom Tahyjevaca, turnir je nastavljen velikim Čuvarskim pentathlonom, zabavnom viteškom natjecanju snage, vještine i drugih umijeća. Nakon ovog zanimljivog i zabavnog natjecanja  posjetitelji su mogli uživati u novoj viteško-komičnoj predstavi Reda Čuvara grada Zagreba “Heroica”.

Predstava “Heroica” Reda Čuvara grada Zagreba (foto: Marko Abramović)

U nedjelju je program započeo u 11 sati s Velikim streličarskim turnirom Franje Tahyja koji je završio u 13 sati, a u kojem su prva tri mjesta zauzeli vrsni streličari, Rajko Žigić (prvo mjesto), Dario Marošević (drugo mjesto) i Drago Mlinar (treće mjesto).

Streličarski turnir (foto: Marko Abramović)

Posjetitelji su nakon toga u velikom broju posjetili srednjovjekovnu bolnicu Reda Čuvara grada Zagreba i pogledali sjajnu predstavu Hrvatskog saveza arheologa, a samo događanje je završilo viteškim turnirom u tap mačevanju, a prva tri mjesta osvojili su Nikola Vidaković (prvo mjesto), Ivan Džakić (drugo mjesto) i Juraj Batelja (treće mjesto).

Viteški tap turnir u maču i štitu (foto: Marko Abramović)

Viteški tap turnir u maču i štitu (foto: Marko Abramović)

Pobjednici viteškog tap turnira (foto: Marko Abramović)

Red Čuvara grada Zagreba ovim putem posebno zahvaljuje udruzi EKO 2000 na suorganizaciji te lokalnoj zajednici zagrebačke četvrti Podsuseda na suradnji, prijateljstvu i logistici. Također zahvaljujemo Hrvatskom savezu arheologa i Paškoj alci na sudjelovanju i prijateljstvu. Nadamo se da su se svi dobro zabavili i da će ovaj viteški turnir i dalje iz godine u godinu samo rasti.

Djeve starog grada Susedgrada (foto: Branimir Habek)