S mnogo truda i pripreme, kroz čitavu godinu pomno planiran, u suradnji s lokalnom zajednicom zagrebačke četvrti Podsused-Vrapče, a u organizaciji udruge EKO 2000 i Reda Čuvara grada Zagreba, u sklopu IX. podsusedskih svečanosti, u subotu 30. rujna i nedjelju 1. listopada 2017. godine, održan je još jedan veliki Viteški turnir Franje Tahyja pod starim gradom Susedom 1572./2017. Osim Reda Čuvara grada Zagreba, ovo veliko zagrebačko događanje oživljene povijesti uveličali su i Družba vitezova Zlatnog kaleža i Tahyjevi puškari iz Donje Stubice, Vitezovi Zelingradski iz Sv. Ivana Zeline, Red Srebrnog Zmaja iz Zagreba, Hrvatski savez arheologa, Red vitezova svetog Nikole iz Varaždina, Udruga Paška alka iz Paga te brojni srednjovjekovni obrtnici i trgovci.

 

Stari grad Susedgrad (foto: Marko Abramović)

 

Viteški tabor Reda Čuvara grada Zagreba u zoru (foto: Marko Abramović)

 

Viteški tabor (foto: Marko Abramović)

 

Srednjovjekovne igračke za najmlađe (foto: Marko Abramović)

 

Srednjovjekovna radionica streličarstva (foto: Marko Abramović)

 

Program je započeo u subotu službenim otvaranjem turnirskoga prostora i srednjovjekovnog sajma u 12 sati. Točno u 13:00 sati krenula je velika svečana povorka svih viteških skupina pod svojim zastavama predvođena gospodarom Franjom Tahyjem i njegovom plemenitom kćeri Annom Tahy od parka utvrde do glavnog trga u Podsusedu. Na trgu su se okupili brojni vitezovi s kojima je najavljen veliki turnir Franje Tahyja u čast rođendana gospođe Anne Tahy. Tad je prikazan i zanimljiv viteški dvoboj kako bi se najavile brojne borbe koje će se kasnije održati u perivoju utvrde Susedgrad. Po najavi, velika viteška povorka krenula je od podsusedskog trga do perivoja samog Susedgrada. Potom je održana zanimljiva interaktivna povijesno-zabavna predstava Hrvatskog saveza arheologa pod intrigantnim nazivom "Kome treba Trg Gašpara Alapića?".

 

Program se nastavio brojnim srednjovjekovnim radionicama te prikazom srednjovjekovne bolnice. Veliko slavlje rođendana Tahyjeve presvijetle kćeri nakratko je naprasno prekinuto zbog vojnog potraživanja Susedgrada od strane Uršule Henning i njezinih pristaša, a koje je kulminiralo velikom bitkom Tahyjeve i Henningove vojske na drvenom mostu.

 

Franjo Tahy okružen stražom (foto: Marko Abramović)

 

Uršula Henning zahtijeva pravicu od Tahyja (foto: Marko Abramović)

 

Tahyjeva vojska nakon pobjede nad pristašama Uršule Henning (foto: Marko Abramović)

 

Pobjedom Tahyjevaca, turnir je nastavljen predstavljanjem viteških borbi HMB Hrvatska i velikim Čuvarskim pentathlonom, zabavnom viteškom natjecanju snage, vještine i drugih umijeća.Nakon ovog zanimljivog i zabavnog natjecanja  posjetitelji su mogli uživati u vatrenoj predstavi Reda Čuvara grada Zagreba "Ivanjska bajka". U nedjelju je program započeo u 11 sati s Velikim streličarskim turnirom Franje Tahyja koji je završio u 13 sati. Posjetitelji su nakon toga u velikom broju posjetili srednjovjekovnu bolnicu Reda Čuvara grada Zagreba i pogledali sjajnu predstavu Hrvatskog saveza arheologa, a samo događanje je završilo s još jednom čarkom na mostu između Tahyja i Henningove.

 

Predstavljanje vitšekih borbi HMB Hrvatska (foto: Marko Abramović)

 

Red Čuvara grada Zagreba ovim putem posebno zahvaljuje udruzi EKO 2000 na suorganizaciji te lokalnoj zajednici zagrebačke četvrti Podsuseda na suradnji, prijateljstvu i logistici. Također zahvaljujemo Družbi vitezova Zlatnog Kaleža i Tahyjevim puškarima, Hrvatskom savezu arheologa, Vitezovima Zelingradskima, Redu Srebrnog Zmaja i Paškoj alci na sudjelovanju i prijateljstvu. Zahvaljujemo i Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport i Vijeću Gradske četvrti Podsused-Vrapče na financijskoj potpori. Nadamo se da su se svi dobro zabavili i da će ovaj viteški turnir i dalje iz godine u godinu samo rasti.