Posljednjeg vikenda srpnja, od 27. do 28. srpnja 2018., tvrđava i mjesto Klis opet su postali mjesto spektakularnog prikaza oživljene povijesti. Osmi po redu povijesno-scenski spektakl Uskočki boj za Klis privukao je ogroman broj domaćih i stranih posjetitelja na kamenu ljepoticu iznad Splita – Klišku tvrđavu. U petak su brojni predstavnici udruga za oživljenu povijest započeli program predstavljanjem publici kroz veliki mimohod koji je završio na glavnome kliškom Trgu Mejdan, a pozdravili su ih bivši i sadašnji zapovjednici Hrvatske ratne mornarice, načelnik Općine Klisa te brojni drugi uvaženi uzvanici. Potom je program nastavljen predstavama, borbenim, zabavnim, vatrenim i edukativnim.

 

 

Program u subotu nastavljen je od 20h, no najvažniji i najspektakularniji dio Uskočkog boja za Klis počeo je u 21:30 kad je održana velika Bitka za Klis iz 1532. godine za koju su sve ulaznice bile prodane i utvrda dupkom puna posjetitelja. U bitci je osim organizatora, Kliških uskoka, sudjelovalo još oko dvjestotinjak članova drugih udruga za oživljenu povijest iz Hrvatske, Slovačke, Slovenije i Mađarske  Scene opsade, navale, pregovora, osvajanja, obrane, probijanja, pojedinačnih i skupnih borbi u oko sat i pol programa ispunjavale su zidine slavne Tvrđave, a oduzimale dah posjetiteljima. U podnožju Tvrđave tradicionalno su kroz dva dana bili postavljeni tabori sudionika s prikazom života ratnika, a na Trgu Mejdan održavane su i brojne predstave.

 

 

Ovim putem zahvaljujemo organizatorima, Kliškim uskocima, na ogromnom trudu i volji, da naprave jedno od stvarno najspektakularnijih događanja oživljene, ne u Hrvatskoj, već čitavoj regiji. Naravno, i hvala svima na odličnom druženju, te posjetiteljima na interesu za bogatu hrvatsku povijest i kulturnu baštinu!

 

Poveznice na medije:

https://www.dalmacijadanas.hr/povijesni-spektakl-na-kliskoj-tvrdavi-odrzan-uskocki-boj-za-klis

 

Našu galeriju fotografija (foto: Marko Abramović) pogledajte niže: