Posljednjeg vikenda srpnja, od 28. do 29. srpnja 2017., tvrđava i mjesto Klis opet su postali mjesto spektakularnog prikaza oživljene povijesti. Sedmi po redu povijesno-scenski spektakl Uskočki boj za Klis privukao je ogroman broj domaćih i stranih posjetitelja na kamenu ljepoticu iznad Splita – Klišku tvrđavu. U petak su brojni predstavnici udruga za oživljenu povijest započeli program predstavljanjem publici kroz veliki mimohod koji je završio na glavnome kliškom Trgu Mejdan, a pozdravili su ih bivši i sadašnji zapovjednici Hrvatske ratne mornarice, načelnik Općine Klisa te brojni drugi uvaženi uzvanici. Potom je program nastavljen predstavama, borbenim, zabavnim, vatrenim i edukativnim.

 

Program u subotu nastavljen je od 20h, a započeo je s našom predstavom "Legenda o svetom Jurju i Zmaju". No, najvažniji i najspektakularniji dio Uskočkog boja za Klis počeo je u 21:30 kad je održana velika Bitka za Klis iz 1532. godine za koju su sve ulaznice bile prodane i utvrda dupkom puna posjetitelja. U bitci je osim organizatora, Kliških uskoka, sudjelovalo još oko dvjestotinjak članova drugih udruga za oživljenu povijest iz Hrvatske, Slovačke, Slovenije i Mađarske – Dubovački streličari (Karlovac), Red vitezova Ružice grada (Orahovica), Vitezovi hercega Stjepana Kosače (Stolac, BiH), Ursus  (Slovačka), Beli volki (Slovenija), Koprivnički mušketiri i haramije (Koprivnica), Dubrovački trombonjeri (Dubrovnik), Družba vitezova zlatnog kaleža (Donja Stubica), Gradska straža Bakar (Bakar), Gradska straža Šibenik (Šibenik), Red Srebrnog Zmaja (Zagreb), Red Čuvara grada Zagreba (Zagreb), Zrinska garda (Čakovec), Vitezovi vranski (Pakoštane), Ordo Sancti Viti – Red vitezova sv. Vida (Rijeka), Vitezovi kralja Zvonimira (Knin), Hajduci Mijata Tomića (Tomislavgrad), Kulturno-umjetnička udruga sv. Kliment (Sitno Gornje), Plesna udruga Kontea (Konjščina), Društvo Poljičana sv. Jure (Priko), KUD Čiče (Novo Čiče), Turopoljski banderij (Velika Gorica), Koma Kaštela (Kaštela), Domagojevi strijelci (Vid), Tomislavova straža (Split), Žumberački uskoci (Samobor) i Senjski uskoci (Senj). Scene opsade, navale, pregovora, osvajanja, obrane, probijanja, pojedinačnih i skupnih borbi u oko sat i pol programa ispunjavale su zidine slavne Tvrđave, a oduzimale dah posjetiteljima. U podnožju Tvrđave tradicionalno su kroz dva dana bili postavljeni tabori sudionika s prikazom života ratnika, a na Trgu Mejdan održavane su i brojne predstave.

Na samome kraju programa, u subotu u 23:30 održao se sve do 2:00h koncert hrvatske ethno grupe Kries koji je sve posjetitelje uveo u trans svojom posebnom energijom.

 

 

Ovim putem zahvaljujemo organizatorima, Kliškim uskocima, na ogromnom trudu i volji, da naprave jedno od stvarno najspektakularnijih događanja oživljene, ne u Hrvatskoj, već čitavoj regiji. Naravno, i hvala svima na odličnom druženju, te posjetiteljima na interesu za bogatu hrvatsku povijest i kulturnu baštinu!

 

Poveznice na medije:

https://www.dalmacijadanas.hr/povratak-u-srednji-vijek-pogledajte-prizore-s-ovogodisnjeg-uskockog-boja-za-klis

https://mreza.tv/kliski-uskoci-2/

http://www.solin-live.com/index.php/fotogalerija-uskocki-boj-za-klis/

 

Video reportažu možete pogledati niže: