Posljednjeg vikenda srpnja, od 26. do 27. srpnja 2019. tvrđava i mjesto Klis opet su postali mjesto spektakularnog prikaza oživljene povijesti. Deveti po redu povijesno-scenski spektakl Uskočki boj za Klis privukao je ogroman broj domaćih i stranih posjetitelja na kamenu ljepoticu iznad Splita – Klišku tvrđavu.

Program je započeo u petak sa otvaranjem viteškim tabora i sajma starih obrta u 18:00 sati te zanimljivim predstavama oživljene povijesti, brojnih udruga, hrvatskih i stranih, a završio je velikim koncertom grupe Cinkuši.

U subotu je program nastavljen svečanim mimohodom kojim su se članovi svih udruga predstavili brojnim posjetiteljima i koji je završio na glavnome kliškom Trgu Mejdan. Najvažniji i najspektakularniji dio Uskočkog boja za Klis počeo je u 21:00 kad je održana velika Bitka za Klis iz 1532. godine za koju su sve ulaznice bile prodane i utvrda dupkom puna posjetitelja. U bitci je osim organizatora, Kliških uskoka, sudjelovalo još oko dvjestotinjak članova drugih udruga za oživljenu povijest iz Hrvatske, Slovačke, Slovenije i Mađarske  Scene opsade, navale, pregovora, osvajanja, obrane, probijanja, pojedinačnih i skupnih borbi u oko sat i pol programa ispunjavale su zidine slavne Tvrđave, a oduzimale dah posjetiteljima. U podnožju Tvrđave tradicionalno su kroz dva dana bili postavljeni tabori sudionika s prikazom života ratnika, a na Trgu Mejdan održavane su i brojne predstave.

Ovim putem zahvaljujemo organizatorima, Kliškim uskocima, na ogromnom trudu i volji, da naprave jedno od stvarno najspektakularnijih događanja oživljene, ne u Hrvatskoj, već čitavoj regiji. Naravno, i hvala svima na odličnom druženju, te posjetiteljima na interesu za bogatu hrvatsku povijest i kulturnu baštinu!

Poveznice na medije: