Već petnaest godina u arheološkom parku Budinjak u Parku prirode Žumberak-Samoborsko gorje u rujnu odvija se kulturno-turistički program “Tisućljeća kulinarstva”, osmišljen radi popularizacije Arheološkoga parka, te iz želje da se posjetiteljima pruži prilika aktivnog sudjelovanja u izvođenju programa.

 

Budinjak (foto: Deniver Vukelić)

Posjetitelji su se skupljali od jutra (foto: Deniver Vukelić)

Viteška straža na ulazu (foto: Deniver Vukelić)

Tradicionalni žumberački obrti (foto: Slavko Struna)

Povijest radionica “Tisućljeća kulinarstva” i drugih programa Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje (foto: Slavko Struna)

 

Ove godine, jubilarno petnaesto “Tisućljeće kulinarstva” održalo se u subotu i nedjelju 7. i 8. rujna 2019. godine. Program je započeo oba dana u 10h obilaskom poučne staze „Staza kneževa“ koja se prostire na području dvaju arheoloških nalazišta. Od 12 sati nastavio se povijesnim kulinarskim radionicama na otvorenom izletničkom prostoru ispred posjetiteljskog centra Budinjak, u kojima su, uz pomoć iskusnih voditelja radionica, posjetitelji istovremeno pripremali jela prema odabranim receptima iz najvažnijih arheoloških i povijesnih razdoblja – prapovijesti, antike, srednjega vijeka i tradicionalne žumberačke kuhinje.

 

Posjetitelji slušaju uvodne informacije od voditelja radionica (foto: Slavko Struna)

Stol sa srednjovjekovnim posuđem i svim namirnicama potrebnim za kuhanje (foto: Deniver Vukelić)

Posjetitelji su sami pripremali jela, od početka do kraja, na velikim ognjištima uz prostor radionica na Budinjaku (foto: Slavko Struna)

 

Osim našega predsjednika, dr. sc. Denivera Vukelića, koji je već četrnaest godina svakoga rujna voditelj srednjovjekovne kulinarske radionice u kojoj se pripremaju juha od bademovog mlijeka, piletina u umaku od verjuica, slastica nucatto i začinjeno vino hypocras, ove godine po prvi put su na ovome iznimo zanimljivom događanju sudjelovala i dva naša potpuno opremljena viteza koji su posjetitelje dočekali kao počasna straža, a kroz dan demonstrirali brojna oružja i opremu srednjega vijeka, animirajući ih tako dodatno kroz dan, kako odrasle, tako i najmlađe posjetitelje.

 

Prikaz borbe dugim mačem protiv štita i mača (foto: Deniver Vukelić)

Prikaz borbe štitom i mačem (foto: Deniver Vukelić)

Viteška oprema, oružje, dijelovi oklopa i štitovi plijenili su pažnju posjetitelja (foto: Slavko Struna)

Najmlađi posjetitelji mogli su saznati više o raznim aspektima srednjovjekovne kulture i povijesti (foto: Slavko Struna)

Vitez s helebardom jedva nam je stao u kadar (foto: Slavko Struna)

Radionica je čitav vikend bila sigurna i zaštićena od napada Turaka Osmanlija (foto: Slavko Struna)

Srednjovjekovna jela krčkaju, a vitez budno motri kvalitetu izvedbe (foto: Deniver Vukelić)

Puna zdjela piletine u umaku od verjuica i čaša hypocrasa prošli su srednjovjekovnu kontrolu kvalitete (foto: Deniver Vukelić)