Već petnaest godina u arheološkom parku Budinjak u Parku prirode Žumberak-Samoborsko gorje u rujnu odvija se kulturno-turistički program “Tisućljeća kulinarstva”, osmišljen radi popularizacije Arheološkoga parka, te iz želje da se posjetiteljima pruži prilika aktivnog sudjelovanja u izvođenju programa.
Ove godine, jubilarno petnaesto “Tisućljeće kulinarstva” održalo se u subotu i nedjelju 7. i 8. rujna 2019. godine. Program je započeo oba dana u 10h obilaskom poučne staze „Staza kneževa“ koja se prostire na području dvaju arheoloških nalazišta. Od 12 sati nastavio se povijesnim kulinarskim radionicama na otvorenom izletničkom prostoru ispred posjetiteljskog centra Budinjak, u kojima su, uz pomoć iskusnih voditelja radionica, posjetitelji istovremeno pripremali jela prema odabranim receptima iz najvažnijih arheoloških i povijesnih razdoblja – prapovijesti, antike, srednjega vijeka i tradicionalne žumberačke kuhinje.
Osim našega predsjednika, dr. sc. Denivera Vukelića, koji je već četrnaest godina svakoga rujna voditelj srednjovjekovne kulinarske radionice u kojoj se pripremaju juha od bademovog mlijeka, piletina u umaku od verjuica, slastica nucatto i začinjeno vino hypocras, ove godine po prvi put su na ovome iznimo zanimljivom događanju sudjelovala i dva naša potpuno opremljena viteza koji su posjetitelje dočekali kao počasna straža, a kroz dan demonstrirali brojna oružja i opremu srednjega vijeka, animirajući ih tako dodatno kroz dan, kako odrasle, tako i najmlađe posjetitelje.