KaligrafijaOživljena povijest nisu samo viteški turniri i festivali, radionice s djecom ili snimanja filmova. Kad Red Čuvara grada Zagreba nije na terenu njegovi se članovi i članice osim velikim brojem treninga, bave i brojnim radionicama, poput onih heraldike, srednjovjekovne kuhinje, izrade nakita i kaligrafije. Kaligrafija je upravo jedna od onih radionica koja zahtijeva strpljenje i mnogo volje, ali ostvaruje i prekrasne rezultate.

Što je kaligrafija? Kaligrafija ili krasopis (grčki: καλλιγραφία / kalligrafia; κάλλος / kallos = lijepo, γράφειν / grafein = pisati) umjetnost je lijepog pisanja perom ili kistom. Osoba koja se bavi kaligrafijom naziva se kaligrafom ili krasopiscem. U europskoj srednjovjekovnoj kulturi, prije izuma tiskarskog stroja, kaligrafija je zauzimala iznimno bitno mjesto u širenju kulture, u oblikovanju rukopisnih knjiga, lijepo pisanih i oslikanih, kao i važnih dokumenata, bula i povelja.

Naši članovi se bave latiničkom i glagoljičkom kaligrafijom prema svim zakonitostima ove lijepe umjetnosti, predano vježbajući tipove slova, načine pisanja i oslikavanja, tako stvarajući prava mala remek-djela. Radionicu kaligrafije predvodi nača članica IV. razine Marina Brezović.

Neka od njih (poput različitih pjesama, molitvi, medicinskih pomagala i poziva na dvoboj, kao i drugih vježbi krasopisanja) možete pogledati u našoj galeriji: