Red Čuvara grada Zagreba prvi put je javno sudjelovao sa svojim novim projektom “Legio VI Herculia”  2. srpnja 2021. u Aljmašu od 19:00 do 21:00 h na radionicama kasnoantičke oživljene povijesti pod nazivom Rimski limes na Dunavu.

U sklopu proslave Međunarodnog dana Dunava i regate Batina-Ilok, te kroz suradnju dva Interreg projekta Living Danube Limes i Transdanube.Travel.Stories, Institut za arheologiju Zagreb, DANUBEPARKS mreža zaštićenih područja na rijeci Dunav i udruga za oživljenu povijest Red Čuvara grada Zagreba organizirali su radionicu na kojoj su posjetitelji mogli naučiti više o povijesnoj i prirodnoj baštini Dunavske regije u Hrvatskoj, više o rimskom nasljeđu, ali i o prirodnim vrijednostima te važnosti rijeke Dunav za sve nas.

 

Transdanube Travel Stories i Red Čuvara grada Zagreba (foto: Korana Jelovac / Red Čuvara grada Zagreba)

Red Čuvara grada Zagreba sa sudionicima projekata (foto: Korana Jelovac / Red Čuvara grada Zagreba)

Radionica rimske hrane i pića, Living Danube Limes i Institut za arheologiju (foto: IARH)

Transdanube.Travel.Stories (foto: Transdanube.Travel.Stories)

 

Na događanju se prikazivala rimska kuhinja uz pripremu i degustaciju globosa (rimskih knedli) i conditum paradoxuma (rimskoga vina) u organizaciji i izvedbi Instituta za arheologiju Zagreb. Danubeparks je organizirao radionice za djecu s temama upoznavanja s rijekom Dunav kroz razne edukativne igre, kvizove, memory i bojanke.

 

Red Čuvara grada Zagreba predstavio je rimsku kasnoantičku postrojbu, Desetu kohortu Šeste legije Herkulije (LVIHRCX), kroz prikaz odjeće i opreme nižeg časnika, vojnika te kohortina liječnika. Posjetitelji su mogli saznati više o opremu, odjeći, oružju, štitovima te povijesti same legije, vezane upravo uz ovo područje, Slavonije i Baranje tijekom kraja 3. i početkom 4. stoljeća. Također su mogli saznati i više o kasnoantičkoj medicini.

 

Prikaz vojnih vještina borbe kasnoantičkih rimskih vojnika (foto: Deniver Vukelić / Red Čuvara grada Zagreba)

Rimski vojnik na straži pored Dunava (foto: Pavle Pelikan / Red Čuvara grada Zagreba)

Rimski vojnik na straži pored Dunava (foto: Pavle Pelikan / Red Čuvara grada Zagreba)

Rimski vojnik na straži (foto: Deniver Vukelić / Red Čuvara grada Zagreba)

Rimski vojnik na straži pored Dunava (foto: Pavle Pelikan / Red Čuvara grada Zagreba)