Red Čuvara grada Zagreba je nakon uspješno provedenog pilot-projekta “Povijest u slikama” 2017./2018. godine u proteklih šest mjeseci pripremio novo, drugo izdanje ovoga projekta.

Kao i dosada, projekt “Povijest u slikama” izvodi se pod pokroviteljstvom i financiranjem Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske u sklopu programa Dodjele bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2019./2020. Izvodimo ga u partnerstvu s našim višegodišnjim partnerom, najvećom i najstarijom hrvatskom nakladničkom kućom Školska knjiga d. d. te sa šest osnovnih škola u Republici Hrvatskoj: OŠ Medvedgrad i OŠ Zapruđe iz Zagreba, OŠ Stjepana Basaričeka i OŠ Đure Deželića iz Ivanić-Grada, OŠ Turanj iz Turnja te OŠ Vladimira Nazora iz Topuskog. Radionice će se izvesti u ožujku i travnju 2020. godine.

Projekt “Povijest u slikama” u našoj organizaciji i izvedbi obuhvaća interaktivna predavanja i didaktičko-metodičke radionice koje traju 45 minuta za sate predmeta Povijesti osmišljene metodom oživljene povijesti za učenike šestih razreda osnovne škole. Glavni su ciljevi programa “Povijest u slikama” neformalnim metodama podučiti učenike šestih razreda šest hrvatskih osnovnih škola hrvatskoj i europskoj povijesti i tradiciji predstavljanjem povijesne ideje viteštva i viteške kulture, poučiti ih općim etičkim vrijednostima i pobuditi u njih želju za znanjem i osobnim usavršavanjem te prenijeti tradicionalne i tradicijske vrijednosti u suvremeno doba. Zajedničke aktivnosti i radionice potiču na timski rad i međusobnu suradnju te integriraju i aktiviraju maštu i kreativnost učenika.

Koncept radionica sastoji se u tome da učenici šestih razreda u školama-partnerima zajedno sa svojim učiteljima pogledaju dva motivacijska videa na internetskim stranicama projekta te pročitaju edukativnu knjižicu u kojoj se mogu naći sve pozadinske povijesne informacije o kontekstu obaju vremena o kojima je riječ. Ovu edukativnu knjižicu sastavila je i oblikovala naša Udruga, a pripremila, dizajnirala, prelomila i otisnula prema najsuvremenijim obrazovnim standardima Školska knjiga d. d. Svaki učenik koji sudjeluje u Projektu dobiva svoj primjerak knjižice, a knjižicu je moguće preuzeti i u digitalnom obliku na internetskoj stranici projekta.

Za potrebe ovoga projekta Školska knjiga, Red Čuvara grada Zagreba i Lobodesign uredili su internetsku stranicu projekta www.povijestuslikama.eu. Na internetskoj se stranici nalaze svi materijali koji i učitelje i učenike uvode u sam svijet oživljene povijesti kao jedne od najsuvremenijih metoda u nastavi povijesti.

Nakon uvodnog pregleda motivacijskih videa i čitanja knjižice naši voditelji dolaze na dva sata povijesti održati radionice “Feudalno društvo” i “Križarski ratovi”. Radionice su koncipirane tako da voditeljica radionica, grčka muza povijesti Klio, na sat povijesti dovodi po tri osobe iz povijesnog vremena te iz razgovora s njima, ali i s učenicima, učenici aktivno i na zanimljiv način mogu doznati više o njihovoj svakodnevici u prostoru i vremenu. U “Feudalnom društvu” riječ je o franačkom markgrofu Rupertu Jakom, vikontesi Adelais i slobodnom seljaku Egbertu čiji su životi uzajamno isprepleteni u feudalnoj piramidi odnosa u franačkom društvu sredine 9. stoljeća. U “Križarskim ratovima” glavni su pak akteri iz doba Trećega križarskog rata – veliki meštri ivanovačkoga i templarskoga viteškog reda Garnier i Robert te sestra Ubaldesca, liječnica ivanovačke talijanske bolnice.

Internetske stranice projekta “Povijest u slikama” možete pogledati na www.povijestuslikama.eu.