Red Čuvara grada Zagreba prošle, 2018. godine pripremio je projekt “Povijest u slikama” u partnerstvu  s našim višegodišnjim partnerom, najvećom i najstarijom hrvatskom izdavačkom kućom, Školskom knjigom. Projekt “Povijest u slikama” u našoj organizaciji i izvedbi  obuhvaća interaktivna predavanja i didaktičko-metodičke radionice koje traju 45 minuta za sate predmeta Povijest osmišljene metodom oživljene povijesti za učenike šestih razreda osnovne škole. Glavni su ciljevi programa Povijest u slikama neformalnim metodama podučiti učenike šestih razreda sedam hrvatskih osnovnih škola hrvatskoj i europskoj povijesti i tradiciji predstavljanjem povijesne ideje viteštva i viteške kulture, poučiti ih općim etičkim vrijednostima i pobuditi u njih želju za znanjem i osobnim usavršavanjem te prenijeti tradicionalne i tradicijske vrijednosti u suvremeno doba. Zajedničke aktivnosti i radionice potiču na timski rad i međusobnu suradnju te integriraju i aktiviraju maštu i kreativnost učenika.

 

Radionice su koncipirane tako da voditeljica radionica, grčka muza povijesti Klio, na sat povijesti dovodi po tri osobe iz povijesnog vremena te iz razgovora s njima, ali i s učenicima, učenici aktivno i na zanimljiv način mogu doznati više o njihovoj svakodnevici u prostoru i vremenu. U Feudalnom društvu riječ je o franačkom grofu Rupertu Jakom, vikontesi Adelais i kmetu Egbertu čiji su životi uzajamno isprepleteni u feudalnoj piramidi odnosa u franačkom društvu sredine 9. stoljeća. U Križarskim ratovima glavni su pak akteri iz doba Trećega križarskog rata – veliki meštri ivanovačkoga i templarskoga viteškog reda Garnier i Robert te sestra Ubaldesca, liječnica ivanovačke talijanske bolnice.

 

 

Za potrebe ovoga projekta Školska knjiga  i Red Čuvara grada Zagreba uredili su internetsku stranicu projekta www.povijestuslikama.euNa internetskoj se stranici nalaze i tri uvodna videa koji sve osobe uključene u projekt, kao i učitelje i učenike, uvode u sam svijet oživljene povijesti kao jedne od najsuvremenijih metoda u nastavi povijesti. Takođe je osmišljena i tiskana edukativa knjižica za učenike u kojoj se mogu naći sve pozadinske povijesne informacije o kontekstu obaju vremena o kojima je riječ. Svaki učenik koji sudjeluje u Projektu dobiva svoj primjerak knjižice, a knjižicu je moguće preuzeti i u digitalnom obliku na internetskoj stranici projekta.

 

 

 

Projekt se provodi od ožujka do svibnja 2018. godine u sedam hrvatskih škoal: OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz Ivanca, OŠ Kustošija iz Zagreba, OŠ Ivanska iz Ivanske, OŠ Stjepana Basaričeka iz Ivanić-Grada, OŠ Davorina Trstenjaka iz Hrvatske Kostajnice, OŠ Josipa Badalića iz Graberja Ivaničkog i OŠ Mertojak iz Splita, a financiran je pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske u sklopu programa dodjele bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2017./2018. 

 

 

O projektu može se pogledati i na stranicama Školskog portala – https://www.skolskiportal.hr/clanak/9911-povijest-u-slikama/!