O nama

Red-Cuvari-grada-zagreba5_450

 

Red Čuvara grada Zagreba je hrvatska neprofitna udruga građana, osnovana sa svrhom promicanja, razvitka i unaprjeđenja hrvatske i europske antičke, srednjovjekovne i ranonovovjekovne oživljene povijesti i kulturne baštine. Udruga se bavi oživljenom poviješću prema najsuvremenijim i najaktualnijim svjetskim principima, dosezima i pravilima oživljene povijesti.

 

Udruga u svome primarnom konceptu oživljene povijesti oživljava povijesni Red Sv. Ivana Jeruzalemskog, i to u njegovoj pojavnosti 12. i 13. stoljeća, dakle križarskih vitezova ivanovaca, kao i u njegovoj pojavnosti 14. i 15. stoljeća, u oblicima u kojima je ovaj Red aktivno bio prisutan u spomenuta doba u čitavoj Europi, ali i na tlu povijesnih hrvatskih zemalja. Između brojnih aktivnosti, jedna od glavnih posebnosti Reda Čuvara grada Zagreba unutar ovoga koncepta je oživljavanje i prikazivanje potpuno opremljene srednjovjekovne terenske bolnice. Osim toga glavnog koncepta, Udruga oživljava i antičku povijest hrvatskih zemalja, oživljavajući pritom Kelte, Japode i Rimljane, kao i kasnija razdoblja, primjerice vitezove templare, vlastelinstvo Franje Tahyja uoči Seljačke bune u 16. stoljeću i druge koncepte.

 

Udruga je u svome radu prisutna na skoro svim događanjima oživljene povijesti u Hrvatskoj i šire. Red Čuvara grada Zagreba je suorganizator, koordinator i glavni izvođač zagrebačkog festivala “ZmaJurjevo” i suorganizator, koordinator i glavni izvođač “Viteškog turnira Franje Tahyja pod starim gradom Susedom”.

 

Udruga u svome radu aktivno surađuje s brojnim sličnim udrugama iz Hrvatske i inozemstva, s brojnim turističkim zajednicama, općinama i gradovima diljem Hrvatske, kao i muzejima, filmskim, televizijskim i nakladničkim kućama. Red Čuvara grada Zagreba aktivno se bavi i aktivnostima na području predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja unutar i izvan nastavnog procesa.

 

Promotivni film Reda Čuvara grada Zagreba “Unitas”, 2017.

 

Primarni koncept – vitezovi ivanovci:

 

Red svetog Ivana Jeruzalemskog, 13. stoljeće

 

Bolnica Reda svetog Ivana Jeruzalemskog, 13. stoljeće

9

 

 

Red svetog Ivana Jeruzalemskog, 15. stoljeće

 

Ostali koncepti:

 

Kelti, 1. st. pr. n. e.

14

 

Vikinzi/Varjazi, 10. stoljeće

14

 

Vitezovi templari

 

Stubičko-susedsgradsko vlastelinstvo Franje Tahyja, 16. stoljeće

 

Vatrene predstave

Film i TV

Obrazovanje