slika-ulje-na-platnu-1903-stari-gradRed Čuvara grada Zagreba sudjelovat će i ove godine na poznatoj rekonstrukciji Bitke kod Samobora 1441. godine. Ovo tradicionalno događanje oživljene povijesti odvijat će se, po 11. put zaredom, kao i obično podno Starog grada Samobora, na livadi Vugrinšćak, u organizaciji Samoborskog muzeja, Turističke zajednice grada Samobora, Vitezova zelingradskih i Udruge 'Oživljena povijest', od 10:00 do 18:00 sati u nedjelju 6. ožujka 2016. godine. Osim Čuvara, prisutni će biti i glavni koordinatori i logističari Bitke Vitezovi Zelingradski, te Družba vitezova Zlatnoga kaleža, kao i brojne druge udruge.

 

Događanja započinju u 10 sati otvorenjem sajma, u 11 sati slijedi mimohod vitezova do Trga kralja Tomislava i natrag na Vugrinščak. U podne počinju radionice streličara, kuburaša, mačevalaca i srenjovjekovne kulinarske vještine, dvorski plesovi, kazalište lutaka; u 14:30 počinju pripreme, a u 15 sati sama bitka.

 

Povijesna bitka dogodila se po smrti kralja Albrehta Habsburga 1439. nakon što su se diljem Hrvatske i Ugarske vodile borbe za nasljedstvo prijestolja. Uz kraljicu udovicu Elizabetu pristali su moćni grofovi Celjski s vojskovođom Ivanom Vitovcem, a vojsku poljskog kralja Vladislava Jagelovića vodio je Stjepan Banić Lendavski. Dvije su se vojske sukobile kod Samobora na Pepelnicu 1. ožujka 1441. godine, a žestoka borba završila je Vitovčevom pobjedom, koji je zarobio vojskovođu Banića i priskrbio znatan plijen.

 

509fe0e677ae2

 

Dragi ljubitelji oživljene povijesti, vidimo se u Samoboru!

 

Dodatne informacije potražite na sljedećim poveznicama:

 

https://www.facebook.com/events/491648567693027/

http://www.putovnica.net/dogadanja/bitka-kod-samobora