Red Čuvara grada Zagreba po prvi je put gostovao prošloga vikenda, od 4. do 7. rujna 2019. na najvećem rumunjskom sredjovjekovnom festivalu, Medieval festival Oradea (Festival Mediaval Oradea), u rumunjskom gradu Oradei. Ovo događanje organiziraju Visit Oradea i Primăria Oradea, a uz podršku Muzeja u Oradeji (Muzeul Orasului Oradea – MoO) i VPK Packaging Salonta, te divnih domaćina i prijatelja, rumunjske udruge za oživljenu povijest Deus Vult iz Oradee (Asociatia Deus Vult).

Na ovom događanju našlo se preko 43 udruge za oživljenu povijest i to iz Rumunjske, Mađarske, Moldavije, Rusije, Ukrajine, Češke, Slovačke, Francuske, Srbije i brojnih drugi zemalja te po prvi put iz Hrvatske, s našim sudjelovanjem, što nam je bila osobita čast. Ukupno je kroz ovih nekoliko dana u i oko utvrde boravilo preko šest stotina sudionika, što je posebice bilo vidljivo u velikim povorkama i ogromnim bitkama te nekoliko desetaka tisuća posjetitelja.

 

Kroz tri dana intenzivnog i prebogatog programa posjetitelji su mogli vidjeti tri različite sekcije povijesnih tabora, prvu 10. i 11. stoljeća, zatim drugu 12. i 13. stoljeća i treću, 14. i 15. stoljeća, stare zanate i obrte, dnevne i večernje koncerte, predstave, viteška i nomadska natjecanja i predstave.

Naš tabor, Reda Čuvara grada Zagreba, nalazio se u drugoj sekciji gdje smo prikazivali križarsko razdoblje vitezova hospitalaca kao i našu najveću atrakciju, predstavu u srednjovjekovnoj bolnici hospitala sv. Ivana Jeruzalemskog. Naš tim od 11 članova sudjelovao je u brojnim aktivnostima kao što su svečane povorke, masovne bitke, streličarski turnir i “tap” mač i štit viteški turnir. Vjerujemo da smo ostavili dobar dojam i predstavili hrvatsku oživljenu povijest na kvalitetan način pred brojnom inozemnom publikom, kao i kolegama iz oživljene povijesti. Upoznali smo mnogo divnih ljudi i pokrenuli mnoga nova prijateljstva.

Predstava u srednjovjekovnoj bolnici Reda Čuvara grada Zagreba

Predstava u srednjovjekovnoj bolnici Reda Čuvara grada Zagreba

Predstava u srednjovjekovnoj bolnici Reda Čuvara grada Zagreba

Bitke su bile velike i kompleksne, s nekoliko stotina sudionika, s aktivnim streličarima koji su sudjelovali u borbi, s tap, ali i bohurt krilima, a ishod bitke odlučen je stvarnom prevagom na bojnom polju.

Bojni red uoči velike bitke

Među brojnim vitezovima prvi zid obrane između ostalih čine vitezovi Reda Čuvara grada Zagreba

Velika masovna bitka

Žrtve su padale na obje strane

Nomadski čarkari iskušavaju protivnički zid štitova

Streličari aktivno sudjeluju na bojnom polju na obje strane, gađajući i protivničke streličare, ali i ostatak vojske

Opasnost od strijela prijetila je i iz zraka

Vitezovi Reda Čuvara grada Zagreba u žaru bitke

Vitez Reda Čuvara grada Zagreba

Vitez Reda Čuvara grada Zagreba

Između dvije neprijateljske navale

Naš prior fra Oswald nepremostiv je zid na bojnom polju od kojeg su se mnogi odbili

 

Osim bitaka održane su i brojne predstave od kojih su najzanimljivije svakako bile prikazi viteških konjičkih turnira poznate slovačke udruge Agentúra Hector i francuske Les Ecuyers de l’histoire, te nomadskih konjičkih vještina te bohurt natjecanja 1 vs. 1., 3 vs. 3, 5 vs. 5, free fight i drugi.

Konjičke viteške borbe

Viteški jousting dvoboj kopljima

Vitez u punoj opremi za jousting natjecanje

Natjecanje u nomadskim konjičkim vještinama

Bohurt borbe 3 vs. 3

Više fotografija i videa s ovog festivala možete pogledati na službenim Facebook stranicama festivala: https://www.facebook.com/festivalulmedievaloradea/

Ovim putem još jednom se zahvaljujemo našim dragim prijateljima iz rumunjske udruge za oživljenu povijest Deus Vult iz Oradee, njihovom predsjedniku Arany Janosu na pozivu na ovaj festival kao i svim njihovim članovima na ogromnom trudu i volji u organizaciji ovog sjajnog događanja te višestrukoj pomoći koju su nam ukazivali na festivalu.

Po povratku iskoristili smo priliku i posjetili jedno od najvažnijih lokaliteta u zajedničkoj ugarsko-hrvatskoj srednjovjekovnoj povijesti, ostatke i muzej krunidbene bazilike Blažene Djevice Marije u mađarskom gradu Stolnom Biogradu. Bazilika je sagrađena u 11. stoljeću, pregrađivana je kroz pet stotina godine nekoliko puta te uništena u požaru početkom 17. stoljeća za vrijeme osmanlijske vladavine u Stolnom Biogradu 1601. U njoj se u nekoliko stoljeća okrunilo 30 ugarskih i ugarsko-hrvatskih vladara, a 15 ih je i pokopano na tome mjestu, uključivo samoga prvog ugarskog kralja Stjepana I. Svetog Arpadovića čiji se sarkofag čuva u muzeju uz arheopark.

 

Muzej na prostoru ostataka krunidbene bazilike Blažene Djevice Marije u Stolnom Biogradu

Sarkofag Stjepana I. Svetog, posljednjeg ugarskog velikog kneza i prvog ugarskog kralja iz dinastije Arapadovića

Rekonstrukcija izgleda krunidbene bazilike u 11. stoljeću