Red Čuvara grada Zagreba krajem 2021. godine snimio je edukativni video “Tisućljeća kulinarstva – srednjovjekovna kuhinja” vezan uz dugogodišnji projekt Parka prirode “Žumberak – Samoborsko gorje” pod nazivom “Tisućljeća kulinarstva”.
Stotine posjetitelja je od 2005. godine prošlo jednu od četiri radionice (prapovijesna, rimska, srednjovjekovna i tradicionalna kuhinja) ovoga fenomenalnog događanja, a u suradnji s Parkom prirode “Žumberak – Samoborsko gorje” u Arheološkom parku u Budinjaku snimljen je film u kojem možete vidjeti kako bi priprema srednjovjekovnih recepata izgledala u autentičnom okruženju u 14. stoljeću.
Scenarij i režiju potpisuje Deniver Vukelić, kameru, montažu i postprodukciju Korana Jelovac. Sve uloge u filmu tumačili su članovi Reda Čuvara grada Zagreba. Recepti za jela i pića koja su pripremana slijede izvorne talijanske i francuske kuharice iz 14. stoljeća Il libro della cucina del secolo XIV. i Le Ménagier de Paris, a prilagodila ih je Morena Želle. Film je snimljen na hrvatskome jeziku, a ima i hrvatske i engleske titlove koji se mogu uključiti.
Film možete pogledati niže:

 

 

Galeriju fotografija sa snimanja (foto: Korana Jelovac) možete također pogledati niže: