20160702_111103Međunarodni viteški turnir Vitezova Zelingradskih 2016. održao se jubilarni deseti put od 1. do 3. srpnja 2016. godine u Svetom Ivanu Zelini nedaleko Zagreba, a u organizaciji Vitezova Zelingradskih. U ugodnom sjenovitom šumarku nekadašnjih gradskih bazena smjestili su se viteški tabori brojni domaćih i stranih udruga. Veliki novitet je širenje turnirskoga prostora s druge strane brda uz šumu na kojem se na ogromnoj pov površini smjestilo trgovačko selo, streličarski poligon i utvrda na brdu s dva reda fortifikacija što je izuzetno doprinijelo atraktivnosti ovog velikog događanja. Na turniru je sudjelovalo 30 viteških skupina koje su u dva dana izvele svoje programe te sudjelovale u brojnim bitkama od kojih je najveća bila subotnja noćna bitka u kojoj su sudjelovale sve skupine, boreći se katapultima, zapaljenim strijelama i u kojoj su se sukobile dvije velike vojske koje su se borile na brdu oko obadvije utvrde.

 

Najvažniji i najspektakularniji dio ovog događanja bio je sam viteški turnir koji se održao u nekoliko kategorija. U subotu su održane turnirske borbe u kategorijama kratki mač i štit, dugi mač i bodež, a u nedjelu i skupna borba – melee. U kategoriji kratki mač i štit prvo mjesto osvojio je Mađar Zsolt, u kategoriji dugog mača naš član Ozren Šenator (Red Čuvara grada Zagreba), a u kategoriji bodeža naš član Neven Šego (Red Čuvara grada Zagreba). Pobjednici su osvojili vrijedne nagrade glavnog sponzora ukrajinske kovačke tvrke koja se bavi izradom viteške opreme Forge of Svan.

 

20160702_164734

 

20160702_183052

 

U nedjeljnom meleeu 4vs4 između mađarske skupine potpomognute Ivanom Džakićem iz Vitezova Zelingradskih i miješane hrvatske skupine Vitezova Zelingradskih i Družbe vitezova Zlatnoga kaleža bio je niz atraktivnih obrata i iznenađenja. Nakon nekoliko borbi i produžetaka mađarska skupina je odnijela pobjedu. Također je u nedjelju održan i veliki streličarski turnir.

 

20160703_101954

 

Kako je bilo na ovom velikom međunarodnom događanju možete pogledati u našoj foto galeriji (foto: Deniver Vukelić) niže: