Uskocki_dani_2016U petak i subotu, 22. i 23. srpnja 2016. godine, u gradu pod slavnom utvrdom Nehaj, Senju, održali su se 9. Uskočki dani. Na ovom zanimljivom i atraktivnom događanju oživljene povijesti, osim Reda Čuvara grada Zagreba, mogle su se susresti i brojne druge udruge za oživljenu povijest, Ursus iz Slovačke, Beli Volk iz Slovenije, Red vitezova Ružice grada, Dubovački streličari, kao i povijesne postrojbe Senjski uskoci, Kliški uskoci, Žumberački uskoci, Hajduci Mijata Tomića, Šibenska gradska straža, Križevačka djevojačka straža i brojni drugi. Sve je uveseljavao neumorni mađarski glazbeni sastav Holloenek Hungarica.

 

Bogat i zanimljiv program počeo je u petak navečer svečanom povorkom do glavnog trga, Cilnice, gdje su se predstavile sve udruge, a da bi se nastavio glazbenim i scenskim predstavama koje su trajale do dugo u noć. Subota je nastavljena u istom tonu: tijekom dana u gradskome parku gdje je bio smješten viteški tabor Reda Čuvara grada Zagreba posjetitelji su mogli razgledati srednjovjekovnu bolnicu. Program se nastavio u 20 sati pomorskim napadom Turaka Osmanlija na senjsku luku, a Turci su prekinuli gradski veseli život i nakon žestoke borbe upali u grad. Potom je i opet velika povorka svih udruga i povijesnih postrojbi od rive promarširala gradom do gradskog trga gdje su sve bile predstavljene. Nastavilo se različitim vatrenim, plesnim, glazbenim i borbenim predstavama, a između ostalih je u 22:30 Red Čuvara grada Zagreba izveo svoju predstavu "Legenda o sv. Jurju i zmaju". Program je završio velikom bitkom protiv Turaka Osmanlija gdje su branitelji ipak uspjeli otjerati Turke od Senja, a potom je uslijedio ponoćni koncert Holloeneka Hungarica.

 

Različite odjeke u medijima možete pogledati na sljedećim poveznicama:

 

http://www.novilist.hr/Vijesti/Regija/node_1589/Uskocki-dani-Najatraktivnija-bitka-za-Senj-s-Turcima

http://uskok-sosice.hr/zavrsili-9-uskocki-dani-u-senju/

http://www.senjskabura.hr/?ispis=detalji&novost=13011&kat=75

 

Malo atmosfere iz Čuvarskog tabora u Senju, i naše predstave "Legenda o svetom Jurju i Zmaju" na senjskome trgu možete pogledati u našoj galeriji (foto i obrada: Lucija Oroz):