Red Čuvara grada Zagreba je po prvi put gostovao prošloga vikenda, od 31. kolovoza do 2. rujna 2018. na velikom srednjovjekovnom festivalu u utvrdi Severin, u rumunjskom gradu Drobeta Turnu Severin. Na ovom događanju koje se organizira treći put po redu gostovale su brojne skupine iz Rumunjske, Mađarske, Srbije i to: Teutonii Transilvaniei koja oživljava vitezove teutonce, udruga Deus Vult iz Oradeje koja oživljava vitezove templare, Compania Ursula Brun iz Bukurešta, Cavalerii Cetatilor Brasei iz Brašova, sokolari SoimanArt iz Transilvanije, Beli orlovi iz Srbije, Hrafnabroether iz Temišvara i Vereni iz bugarske Sofije koji oživljavaju Slavene, Varjage i Bugare IX. i X. stoljeća te brojni glazbenici i drugi srednjovjekovni zabavljači.a naša udruga je i prva hrvatska udruga prisutna na ovom festivalu. Organizator ovoga festivala bila je Palača kulture Teodor Costescu (Palatul Culturii Teodor Costescu), a glavni koordinator organizacije oživljene povijesti velika rumunjska udruga za oživljenu povijest Compania Dragonului iz Transilvanije, te njihov predsjednik Andrei Prian kojemu ovim putem zahvaljujemo na pozivu i sjajnoj koordinaciji.

Naš tim od sedmero članova predstavio je Red Čuvara grada Zagreba u svom glavnom konceptu vitezova hospitalaca 13. stoljeća. Prikazali smo svoju jedinstvenu srednjovjekovnu terensku bolnicu što je izazvalo veliko oduševljenje publike, drugih sudionika i medija, sudjelovali smo u mnogim zajedničkim aktivnostima kao što su velika povorka kroz grad, demonstracija formacija ili zajednička priprema velike sredjovjekovne večere po izvornim srednjovjekovnim receptima, ali i natjecali se na streličarskom turniru te tzv. “tap” mač i štit turniru. Naš član i dopredsjednik Ozren Šenator osvojio je treće mjesto u tap turniru, a naš član i predsjednik Deniver Vukelić osvojio je prvo mjesto u streličarskom turniru te pripadajući zlatni pehar i medalju. Osim njega u streličarstvu se natjecao i naš član Branimir Habek.

  Tim Reda Čuvara grada Zagreba (foto: Red Čuvara grada Zagreba)

  Relikvija blaženog Gerarda nošena na čelu povorke vitezova ivanovaca, Red Čuvara grada Zagreba (foto: Stavaru Justinel)

     Vitezovi ivanovci u povorci, Red Čuvara grada Zagreba (foto: Stavaru Justinel)

  Zajednički trening i demonstracija borbenih formacija (foto: Antonia Oroz)

Red Čuvara grada Zagreba (foto: Stavaru Justinel)

Viteški tabor Reda Čuvara grada Zagreba (foto: Marina Brezović)

  Pogled prema srednjovjekovnoj bolnici (foto: Marina Brezović)

  Medicinski bolnički pribor Reda Čuvara grada Zagreba (foto: Marina Brezović)

  Prezentacija u bolnici (foto: Branimir Habek)

  Ozren u natjecanju u tap štit i mač turniru – prva borba (foto: Stavaru Justinel)

Ozren u natjecanju u tap štit i mač turniru – treća borba (foto: Stavaru Justinel)

  Branimir u natjecanju u streličarstvu (foto: Deniver Vukelić)

 Naš dopredsjednik Ozren s priznanjem i medaljom za osvojeno treće mjesto u Tap štit i mač turniru (foto: Branimir Habek)

Naš predsjednik Deniver sa zlatnim peharom i medaljom za osvojeno prvo mjesto u streličarskom turniru (foto: Branimir Habek)

Upoznali smo mnogo sjajnih ljudi s rumunjske scene oživljene povijesti, koji razmišljaju i rade slično nama te smo pozvani i na još dva velika događanja u Rumunjskoj sljedeće godine, u gradovima Oradea i Suceava.

Vitezovi ivanovci Reda Čuvara grada Zagreba i vitezovi templari Deus Vult iz Oradee (foto: Red Čuvara grada Zagreba)

Osim spomenutih aktivnosti u utvrdi Severin održan je i veliki bohurt turnir.

Bohurt borbe tri protiv tri (foto: Stavaru Justinel)

Bohurt borbe tri protiv tri (foto: Stavaru Justinel)

Po povratku iskoristili smo priliku i posjetili jedan od najvećih, najvažnijih i najljepših dvoraca u Rumunjskoj, Korvinov dvorac u Hunedoari, sjedište obitelji Hunyadi, poznatog viteza Janka Hunyjadija (Ioannes de Hunedoara) i njegova još poznatijeg sina, ugarsko-hrvatskog kralja Matije Korvina.

  Korvinov dvorac u Hundeoari (foto: Marina Brezović)

 

  Crtež i tlocrt dvorca u Hunedoari (foto: Marina Brezović)