U petak i subotu, 30 i 31. kolovoza 2019., u slovenskom gradu Celju održana je velika tradicionalna manifestacija oživljene povijesti pod nazivom “Dežela Celjska 2019.”. na prekrasnom starom gradu Celju.

Stari grad Celje, pogled s kule na glavnu pozornicu (foto: Marina Brezović)

Red Čuvara grada Zagreba sudjelovao je na ovome događanju prikazujući viteški tabor vitezova hospitalaca sa svojom poznatom srednjovjekovnom terenskom bolnicom te je izveo svoju humorističnu povijesno-fantastičnu predstavu “Heroica”. Osim Reda Čuvara grada Zagreba sudjelovale su i brojne slovenske udruge Vitezi Vojvodine Kranjske, Društvo celjskih Vitezov Reda Zmaja, Društvo Red kraljevega orla, te češke udruge Alterum, Adorea, Brodjani, Zlate ostroge, Teater Cizamo, Čupakabra i Sokolarsko društvo.

Red Čuvara grada Zagreba na starom gradu Celju, predstavljanje publici (foto: Boris Vrabec)

Red Čuvara grada Zagreba na starom gradu Celju, podno glavne branič-kule (foto: Boris Vrabec)

Dvoboj na kuli (foto: Korana Jelovac)

Predstava “Heroica” Reda Čuvara grada Zagreba (foto: Marina Brezović)

Stari grad Celje je prekrasno uređena i obnovljena utvrda, jakih i čvrstih zidova te visokih kula na koje se može popeti vanjskim drvenim sustavom galerija i stepenica. Svakako ga se isplati posjetiti i mimo ovoga događanja, a u njoj se nalazi i nekoliko izložbi, poput Teatra groze, stalnog postava i drugih. No, ovako, oživljen s brojnim starim zanatima i viteškim taborima svakako je mjesto odlično zabave svakoga posjetitelja. Ovim putem još jednom zahvaljujemo organizatoru Zavodu Celeia Celje, koji se pokazao kao sjajan domaćin i nadamo se da ćemo i ubuduće posjećivati ovo događanje, zajedno s ostalim sudinicima pričajući priču o slavnim danima ovog srednjovjekovnog tvrdog grada.