U petak i subotu, 25. i 26. kolovoza 2017., u slovenskom gradu Celju po jubilarni 20. put održana je velika tradicionalna manifestacija oživljene povijesti pod nazivom "Dežela Celjska 2017.". U petak se program odvijao u središtu grada Celja, od 17:00 do 21:00h, gdje su se brojne udruge najavile velikim mimohodom i s nekoliko predstava. U subotu se glavni dio programa odvijao na prekrasnom starom gradu Celju.

Stari grad Celje (foto: Marko Abramović)

Red Čuvara grada Zagreba ove godine sudjelujovao je po prvi put na ovome dogođanju, prikazujući cjeloviti viteški tabor vitezova hospitalaca sa svojom poznatom srednjovjekovnom terenskom bolnicom te je izveo dvije predstave, "Gloria hospitalis" o povijesti Reda sv. Ivana Jeruzalemskog u poslijepodnevnim satovima i "Legendu o sv. Jurju i Zmaju" u večernjim satima, vatreno-zabavni spektakl koji prati najstariju zapisanu hrvatsku srednjovjekovnu legendu o sv. Jurju, a kroz dan su brojni posjetitelji obilazili našu terensku bolnicu gdje je prikazano liječenje najsuvremenijim metodama 13. stoljeća. Osim Reda Čuvara grada Zagreba sudjelovale su i brojne slovenske udruge Vitezi Vojvodine Kranjske, Društvo celjskih Vitezov Reda Zmaja, Društvo Red kraljevega orla, te češke udruge Alterum, Adorea, Brodjani, Zlate ostroge, Teater Cizamo, Čupakabra i Sokolarsko društvo.

 

Predstava češke udruge Brodjani (foto: Marko Abramović)

Posjetitelji u bolnici Reda Čuvara grada Zagreba (foto: Marina Brezović)

Pogled na glavnu pozornicu (foto: Marina Brezović)

U taboru Reda Čuvara grada Zagreba (foto: Marina Brezović)

Predstava "Gloria Hospitalis" Reda Čuvara grada Zagreba (foto: Gorana Galić)

Hrabri posjetitelj isprobava siječenje oštrim mačem u predstava "Gloria Hospitalis" Reda Čuvara grada Zagreba (foto: Gorana Galić)

Završetak predstave "Legenda o sv. Jurju i Zmaju" Reda Čuvara grada Zagreba (foto: Gorana Galić)

Noćni program u starom gradu (foto: Deniver Vukelić)

Stari grad Celje je prekrasno uređena i obnovljena utvrda, jakih i čvrstih zidova te visokih kula na koje se može popeti vanjskim drvenim sustavom galerija i stepenica. Svakako ga se isplati posjetiti i mimo ovoga događanja, a u njoj se nalazi i nekoliko izložbi, poput Teatra groze, stalnog postava i drugih. No, ovako, oživljen s brojnim starim zanatima i viteškim taborima svakako je mjesto odlično zabave svakoga posjetitelja. Ovim putem još jednom zahvaljujemo organizatoru Zavodu Celeia Celje, koji se pokazao kao sjajan domaćin i nadamo se da ćemo i ubuduće posjećivati ovo događanje, zajedno s ostalim sudinicima pričajući priču o slavnim danima ovog srednjovjekovnog tvrdog grada.

Pogled na palas (foto: Marina Brezović)

Stari zanati (foto: Marina Brezović)

Pogled iz prošlosti u budućnost – sa staroga na novo Celje (foto: Marina Brezović)