Od 16. do 18. kolovoza 2019. godine, u Pakoštanima i Vrani održali su se tradicionalni trodnevni “Dani Vitezova vranskih”, veliko događanje oživljene povijesti u blizini slavne templarske i hospitalske utvrde i priorata Vrane u organizaciji Turističke zajednice Pakoštana i Vitezova vranskih. Osim Čuvara, sudjelovale su brojne domaće i strane udruge: organizatori Vitezovi vranski, Kliški uskoci, Red vitezova Ružice grada, Dubovački streličari, Družba vitezova Zlatnog kaleža, Koprivnički mušketiri i haramije, Šibenska gradska straža, Viteški red Svetog Nikole iz Hrvatske te Vitezovi hercega Stjepana Kosače i Hajduci Mijata Tomića iz Bosne i Hercegovine.

Povijesna ilustracija Vrane u doba osmanlijskih osvajanja

Ove je godine po prvi put program u petak i subotu održan na novoj lokaciji, 500 metara iznad utvrde Vrana, u prirodnoj kotlini pored izvora Pećina. Na toj su lokaciju u petak nakon velike povorke svih udruga oživljene povijesti i povijesnih postrokbi u velikoj bitci Turci Osmanlije napali i osvojili Vranu, a u subotu su je pak kršćani opet vratili natrag. U nedjelju je u Pakoštanima prikazana i žestoka bitka na moru i kopnu u kojoj su Osmanlije otjerane od Pakoštana i Vrane uz veliko slavlje svih prisutnih.

Novi prostor Dana vitezova Vranskih u Vrani, pogled iz zraka na svečano postrojavanje udruga za oživljenu povijest (foto: Filip Brala)

Red Čuvara grada Zagreba u velikoh povorci udruga za oživljenu povijest (foto: Jakov Đinđić)

Zastave brojnih udruga (foto: Jakov Đinđić)

Početak bitke (foto: Jakov Đinđić)

Bitka za Vranu (foto: Jakov Đinđić)

Bitka za Vranu u punom jeku (foto: Jakov Đinđić)

Glazbenu podlogu i stalnu zabavu neumorno su svo vrijeme osiguravali sjajni mađarski glazbenici Holloenek Hungarica.

Neke od reakcija medija možete vidjeti na sljedećim poveznicama:

Zadarski list

e-Zadar