Od 17. do 19. kolovoza 2018. u Pakoštanima i Vrani održat će se tradicionalni Dani vitezova vranskih, veliko događanje oživljene povijesti u blizini slavne templarske i hospitalske utvrde i priorata Vrane u organizaciji Turističke zajednice Pakoštana i Vitezova vranskih.

Teško je rekonstruirati povijest. Iz gustog tkanja povijesti, iz tamnih pregrada vremena iskaču slike nalik onima iz snova: templari, ivanovci, turske paše, papinski glasnici, vranski priori… oni su samo neki od likova iz duge i slojevite pakoške i vranske povijesti. Neposredno uz han (odmorište) paše Jusufa Maškovića, posljednju tursku utvrdu pri zapadnoj civilizaciji, povijesni će spektakl uvesti posjetitelje u vrijeme velikih bitaka iz slavnog vremena i osoba koje su ponosno stajale na isturenom bedemu pred turskom najezdom, velikih vranskih priora Ivana Paližne i Petra Berislavića.

 

 

Red Čuvara grada Zagreba će, na ovom spektakularnom događanju koje uključuje i veliku pomorsku bitku zadnjega dana, uz brojne hrvatske i strane udruge, kao što su Vitezovi vranski, Kliški uskoci, Vitezovi Zelingradski, Beli Volk, Red Srebrnog Zmaja, Dubovački streličari, Družba vitezova Zlatnog kaleža, Fekete Solyom i Ursus iz Slovačke te brojni drugi, prikazati i otkrivati skrivene slojeve hrvatske povijesti. Vrana i Pakoštane tako će još jednom postati poprištem epske bitke između osmanlijske i kršćanske vojske na autentičnim lokacijama. Srednjovjekovnu zabavu će, kao i svake godine, u predasima između borbi, osiguravati jedan od ponajboljih europskih srednjovjekovnih glazbenih sastava, Holloenek Hungarica.

Program i više detalja na Facebook eventu događanja:


https://www.facebook.com/events/215751405766321/


https://www.facebook.com/events/483318145470693/