Clipboard01Od 19. do 21. kolovoza 2016. godine, u Pakoštanima i Vrani održali su se tradicionalni trodnevni Dani vitezova vranskih, veliko događanje oživljene povijesti u blizini slavne templarske i hospitalske utvrde i priorata Vrane u organizaciji Turističke zajednice Pakoštana i Vitezova vranskih. Osim Čuvara, sudjelovale su brojne domaće i strane udruge: organizatori Vitezovi vranski, Kliški uskoci, Red Srebrnog Zmaja, Red vitezova Ružice grada, Dubovački streličari, Družba vitezova Zlatnog kaleža iz Hrvatske, Ursus i Fekete Solyom iz Slovačke i Beli Volk iz Slovenije. 

 

U petak su pod Vranom u velikoj bitci Turci Osmanlije napali i osvojili Vranu, a u subotu su je pak kršćani opet vratili natrag te u nedjelju otjerali Osmanlije u more. Završna bitka u nedjelju navečer odvijala se na moru, a u njemu su sudjelovala dva veća broda i nekoliko manjih. Nakon žestoke bitke na moru i na kopnu Osmanlije su otjerane od Pakoštana i Vrane uz veliko slavlje svih prisutnih.

 

Red Čuvara grada Zagreba se, osim iznimno aktivnim sudjelovanjem u svim bitkama predstavio i brojnoj publici svojom predstavom Gloria Hospitalis. I druge su se udruge predstavili zanimljivim predstavama, pa tako i Fekete Solyom svojom streličarskom vještinom, a Družba vitezova Zlatnog kaleža svojim nadaleko poznatim prikazom borbe vatrenim oružjima. Glazbenu podlogu i stalnu zabavu neumorno su svo vrijeme osiguravali sjajni mađarski glazbenici Holloenek Hungarica.

 

Ovim putem još jednom zahvaljujemo organizatorima, Turističkoj zajednici Općine Pakoštane i Vitezovima vranskima, na pozivu, sjajnoj organizaciji i logistici, te njima i svim drugim članovima prisutnih udruga na odličnom druženju i prijateljstvu.

 

Neke od reakcija medija možete vidjeti na sljedećim poveznicama:

 

http://www.antenazadar.hr/clanak/2016/08/foto-10-jubilarni-povijesno-scenski-spektakl-dani-vitezova-vranskih-u-vrani/

 

http://zadarski.slobodnadalmacija.hr/foto-report/id/24840/dani-vitezova-vranskih–pogledajte-fotogaleriju-povijesnog-spektakla-podno-maskovica-hana

 

http://www.braniteljski-portal.hr/Novosti/KULTURA/Povijesno-scenski-spektakl-Dani-Vitezova-vranskih-u-Vrani

 

Našu iznimno bogatu galeriju (foto: Marko i Ana Marija Abramović) možete pogledati dolje: