Prirodoslovni muzej Rijeka organizira jesenju kulturnu manifestaciju “Brod, korakom kroz stoljeća” u Brodu na Kupi u subotu, 6. listopada 2018., u popodnevnim satima kad ćemo se zajedno vratiti u doba Frankopana i Zrinskih! Želite li vidjeti srednjovjekovne vitezove, štitonoše, puškare i streličare; zanima vas kako su se liječile bolesti i ozljede u Srednjem vijeku; jesu li zaista postojali mračnjaci i druga tajnovita bića planina; koje su biljke upotrebljavale vještice za čarobne napitke – tada dođite u kupsku dolinu jer „Bolje vas našli“ – u Brodu na Kupi!

Program:

16.00-19.00 sati srednjovjekovne radionice „U viteškom taboru“
16.30-18.00 sati edukativna radionica „Priče s planina“
18.00-18.30 sati predstava „Hospital – srednjovjekovna bolnica“
18.45-19.15 sati predavanje „Biljke naših vještica“
19.30-20.00 sati predstava „Legenda o Svetom Jurju i zmaju“
16.00-20.30 sati „Brojski sajam“, sajam autohtonih proizvoda iz Gorskog kotara, mogućnost ogleda crkve Sv. Marije Magdalene

„U viteškom taboru“ odvijat će se radionice mačevanja, srednjovjekovnih igara, izrade grbova, prikaza načina života iz doba obitelji Frankopan i Zrinski, prikaza srednjovjekovne pisarne; na radionici „Priče s planina“ djeca će istražiti mističnost planina; „Biljke naših vještica“ edukativno je predavanje koje će podučiti o ljekovitosti, ali i otrovnosti biljaka koje nas okružuju; predstava „Hospital – srednjovjekovna bolnica“ je interaktivna predstava s prikazom autentične srednjovjekovne terenske bolnice, „Legenda o Svetom Jurju i zmaju“ atraktivan je scenski prikaz s viteškom borbom, zapaljenim oružjem i puhanjem vatre, a prati poemu „Pisan svetago Jurja“.

Srednjovjekovne radionice i obje predstave izvodi naša udruga Red Čuvara grada Zagreba, a edukativnu radionicu i predavanje Prirodoslovni muzej Rijeka.

Prošetate li „Brojskim sajmom“, moći ćete kupiti izvorni goranski proizvod.

Petar Zrinski podigao je Kaštel u kojem, trenutno, Prirodoslovni muzej Rijeka uređuje novi postav, pa je zatvoren za posjetitelje, te je izgradio crkvu Sv. Marije Magdalene čija će vrata biti otvorena tijekom dana.
Na manifestaciji će se predstaviti i projekt Kulturna ruta Putovima Frankopana

Napomene:
• program se odvija na otvorenom prostoru, u središtu mjesta
• sve aktivnosti u programu su besplatne
• radionice su namijenjene mlađoj dobnoj skupini, a predavanje i predstave svim uzrastima
• u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, organizator zadržava pravo izmjene termina izvođenja manifestacije
• manifestacijom se obilježava 900. obljetnica prvog spomena imena Frankopan, „Frankopani 900“, u okviru projekta „Kulturna ruta Putovima Frankopana“
• raznovrsnim programom namijenjenim svim dobnim skupinama predstavlja se Brod na Kupi – jedno od „27 susjedstava“ u istoimenom programskom pravcu projekta „Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture“. Bolje vas našli!


Organizator: Prirodoslovni muzej Rijeka
Partner: Rijeka 2020 – programski pravac „27 susjedstava“
Pokrovitelji: Grad Delnice Turistička Zajednica Delnice
Sponzor: Gastro gala j.d.o.o. – Planinarski dom Hajdova hiža
Suradnici: Red Čuvara grada Zagreba, KTD Risnjak – Delnice d.o.o., Župa sv. Marije Magdalene, Brod na Kupi

Informacije:
Prirodoslovni muzej Rijeka
Stalni postav u Kaštelu Zrinskih
Tel. 051/629-302, 098/978-25-60
E-mail: klara@prirodoslovni.com, marketing@prirodoslovni.com

Pratite Facebook event i vidimo se u Brodu na Kupi!