11Red Čuvara grada Zagreba sudjelovao je i ove godine na poznatoj rekonstrukciji Bitke kod Samobora 1441. godine. Ovo tradicionalno događanje oživljene povijesti, u organizaciji Samoborskog muzeja, odvilo se u podno Staroga grada Samobora, na livadi Vugrinšćak, od 10:00 do 18:00 sati u nedjelju 6. ožujka 2016. godine. Vitezovi Zelingradski bili su glavni logističari i koordinatori bitke, a osim Čuvara bili su prisutni i Družba vitezova Zlatnoga kaleža, Udruga Celjski, Red sv. Nikole, Red Srebrnog Zmaja, Koprivnički mušketiri i haramije i drugi.

 

Program je počeo u 10:00 sati, a u 11:00 sati velika viteška povorka krenula je od Vugrinšćaka do centra Samobora gdje je najavila događaje pod utvrdom. U 15:00 sati održala se velika rekonstrukcija povijesne bitke kod Samobora. Povijesna bitka dogodila se po smrti kralja Albrehta Habsburga 1439. nakon što su se diljem Hrvatske i Ugarske vodile borbe za nasljedstvo prijestolja. Uz kraljicu udovicu Elizabetu pristali su moćni grofovi Celjski s vojskovođom Ivanom Vitovcem, a vojsku poljskog kralja Vladislava Jagelovića vodio je Stjepan Banić Lendavski. Dvije su se vojske sukobile kod Samobora na Pepelnicu 1. ožujka 1441. godine, a žestoka borba završila je Vitovčevom pobjedom, koji je zarobio vojskovođu Banića i priskrbio znatan plijen. Vitovčeva strana je i u ovogodišnjoj bitci izvršila konačni proboj i odnijela pobjedu. Poslije bitke brojni su se posjetitelji mogli družiti s vitezovima do sumraka.

 

Red Čuvara grada Zagreba u svom je kampu i tijekom povorke predstavio i jednu od svojih najnovijih atrakcija pripremanu tijekom zime – relikviju blaženog Gerarda, osnivača Viteškog reda sv. Ivana Jeruzalemskog koji naša udruga oživljava u dva koncepta, ranijem križarskom 13. stoljeća i kasnijem, razdoblju Cipra i Malte, 15. stoljeća. Inače, originalna relikvija blaženog Gerarda nalazi se u Valetti na Malti od 18. stoljeća.

 

6

 

Atmosferu u taboru Reda Čuvara grada Zagreba možete pogledati u našoj galeriji fotografija (foto: Neda Budas):

 

Video iz bitke možete pogledati također ispod (video: Hina multimedija via You tube):

 

 

 

Kako je bilo možete pogledati na različitim poveznicama: