Red Čuvara grada Zagreba sudjelovat će i ove godine na poznatoj rekonstrukciji Bitke kod Samobora 1441. godine. Ovo tradicionalno događanje oživljene povijesti odvijat će se, 15. put zaredom, kao i obično podno Starog grada Samobora, na livadi Vugrinšćak, u organizaciji Samoborskog muzeja, uz podršku Turističke zajednice grada Samobora, Vitezova zelingradskih i Udruge Oživljena povijest Samobor, od 10:00 do 18:00 sati u nedjelju 10. ožujka 2019. godine. Osim Čuvara, prisutni će biti i Vitezovi Zelingradski i brojne druge udruge.

Povijesna bitka dogodila se po smrti kralja Albrehta Habsburga 1439. nakon što su se diljem Hrvatske i Ugarske vodile borbe za nasljedstvo prijestolja. Uz kraljicu udovicu Elizabetu pristali su moćni grofovi Celjski s vojskovođom Ivanom Vitovcem, a vojsku poljskog kralja Vladislava Jagelovića vodio je Stjepan Banić Lendavski. Dvije su se vojske sukobile kod Samobora na Pepelnicu 1. ožujka 1441. godine, a žestoka borba završila je Vitovčevom pobjedom, koji je zarobio vojskovođu Banića i priskrbio znatan plijen.

Foto: Marijan Ban photography 2017.

Događanja započinju u 10 sati otvorenjem sajma, u 11 sati slijedi mimohod vitezova do Trga kralja Tomislava i natrag na Vugrinščak. U podne počinju radionice streličara, kuburaša, mačevalaca i srednjovjekovne kulinarske vještine, dvorski plesovi, kazalište lutaka; u 14:30 počinju pripreme, a u 15 sati sama bitka.

Tijekom događanja posjetite viteški tabor Reda Čuvara grada Zagreba i našu srednjovjekovnu bolnicu, jedinu takvu u ovom dijelu Europe te saznajte više kako se bolovalo i liječilo u srednjem vijeku. Vidimo se u Samoboru!

Srednjovjekovna bolnica Reda Čuvara grada Zagreba (foto: Red Čuvara grada Zagreba)

Dodatne informacije potražite na sljedećoj poveznici:

https://www.facebook.com/events/1128128417357203/