13217491_10154199845059116_986854442620303609_o

 

Arheološki muzej u Zagrebu i ove je godine, povodom otvaranja sezone Arheološkog parka Andautonija u Ščitarjevu, organizirao manifestaciju Proljeće u Andautoniji, s ciljem popularizacije arheološkog lokaliteta i predstavljanja načina života u rimskom gradu. Manifestacija se održavala u nedjelju 15. svibnja i nedjelju 22. svibnja, od 12 do 18 sati, u Arheološkom parku u Ščitarjevu.


Povodom glavne teme ovogodišnje manifestacije- eksperimentalna arheologija, održan je FESTIVAL EKSPERIMENTALNE ARHEOLOGIJE, na kojem su brojni stručnjaci (arheolozi, restauratori) prikazali rezultate eksperimentalnog proučavanja arheološke baštine. Izradom replika i prikazom procesa proizvodnje predstavili su se razni aspekti života u prošlosti – način gradnje rimskih zidova, izrada opeka, fresaka, raznog nakita i dr. Tijekom manifestacije održano je i niz predavanja na temu eksperimentalne arheologije, a posebni gost manifestacije bila je Rujana Jeger, arheologinja i spisateljica. koja je govorila o Amazonkama, misterioznim ženama-ratnicama s kojima se očito obvezno morao suočiti svaki od grčkih heroja – Heraklo, Tezej, Ahilej…fascinacija Grka i mnogih drugih naroda ženama koje su – za razliku od pristojnih grčkih supruga – jahale, borile se sjekirama, mačevima, kopljima, lukom i strijelama, lovile, hrvale se i po svemu bile jednake muškarcima uvukla se ne samo u mitologiju, već su i antički povjesničari podlegli spekulacijama – na primjer o tome uklanjaju li one jednu dojku kako bi mogle bolje gađati, i slično. 

 

Članovi i članice Reda Čuvara grada Zagreba u obje nedjelje su uz predavanje prikazivali i jednu Amazonomahiju – borbu između Amazonke i Grka, demonstraciju gađanja lukom i strijelom, te rekonstrukciju odjeće i izgleda Amazonke – onako kako je doista mogla izgledati i onako kako su je Grci zamišljali.

 

Izuzetno zanimljivu galeriju fotografija s ovoga događanja možete pogledati u našoj galeriji niže (foto i obrada: Andrej Jeger, Igor Krajcar, Neda Budas):